MotoGP – Motorcyklarnas Formel 1

MotoGP är den högsta tävlingsformen för motorcyklar. Man tävlar om ett världsmästerskap i en serie om 18 tävlingar som går i 14 länder på fyra kontinenter. Allt sänds på TV för de intresserade världen runt. Dessutom finns appar för iPhone och iPad. Den senare visar tävlingarna i realtid på nätet med röstkommentarer plus förstås videos och resultatlistor.

Marc MarquezFörra årets vinnare Marc Marquez är favorittippad på Betsafe och inte utan skäl. Han vann premiärloppet 2014 i Qatar trots ett brutet vadben, en skada han ådragit sig vid en träning i Dirt Track i Spanien. I och med segern i Qatar tog Marc hem den 250:e segern för Honda i MotoGP.

Marc Marquez är bara 21 år och kommer från Spanien. Han har en spikrak karriär bakom sig då han 2010 vann 125GP klassen. Sedan har han kört den högre i klassen Moto2 2011 och 2012 med en första- och en andraplacering totalt i VM- serien. 2013 hade Marc klättrat till den högsta klassen MotoGP vilken han vann totalt och blev VM-segrare. Klassen är en prototypklass och är inte strikt reglerad. Den körs dock med motorer på maximalt 1000 kubik och Marc kör på en Honda RC213V för Repsol Honda som är ett fabriksteam.

Den 26 mars fick Marc Marquez motta ett mycket prestigefyllt pris nämligen Laureus World Breakthrough of the Year Award som den den häftigaste rookien.

Nästa tävling går den 13 april i USA, men sedan kommer några tävlingar hit. I maj, juni och juli kommer sex deltävlingar att köras i Europa. För den som är intresserad finns en sida på nätet där man kan boka biljetter till de olika tävlingarna. Totalt körs nio tävlingar i Europa för att till sist avslutas den 9 november i Valencia. Återstår att se om Marc Marquez kan göra om bedriften från 2013.