Tävla i motorcykelsport

Runt om i Sverige körs det motorcykeltävlingar. Enligt SVEMO:s tävlingskalender så pågår det tävlingar på flera håll varje helg. Då är det bara tävlingar som har nationell, internationell och EM-status som är upptagna i den. Det körs naturligtvis en hel del klubbtävlingar utöver dessa. SVEMO, som betyder Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet, är medarrangörer till dessa tävlingar i motocross, enduro och trial.

MotocrossMotocross behöver knappast förklaras. Det är en tävlingsform som körs på bana med en hel del hopp och tvära kurvor. Alla startar samtidigt och det är lätt att följa för publiken. Förs i mål vinner. Enduro däremot körs inte på en sluten bana utan kan vara en lång sträcka som ska avverkas. Transportsträckor avlösta av specialsträckor som på något sätt kan likna en del av en motocrossbana. All service på motorcykeln ska föraren själv klara av. På det sättet är det inte en ren hastighetstävling utan måste köras taktiskt med framförhållning inför oväntade problem.

Trial som tävlingsform kräver ett enormt välutvecklat balanssinne. Banan som tävlingen körs på skulle många säga att det inte är någon bana utan ett avsnitt hopplös terräng. Det går inte fort på banan utan det gäller att sig fram på sin MC utan att sätta ner foten eller ramla omkull. Publikt är det en trevlig sport. Man kan stå i skogen och titta då förarna kommer och kör så sakta att de till och med stundtals står stilla.