Vårda din MC

MCDessa kontroller bör göras varje gång du ska köra din motorcykel. De tar bara ett par minuter och se till att ett potentiellt problem inte går obemärkt förbi – sådant kan straffa sig och är lätt att undvika.

Skötseltips för din MC

Om du frågar tio olika mekaniker om hur du ska sköta din MC kommer du att få tio olika svar. En fråga är vilka produkter du kan använda för din MC. Det finna många specialprodukter ute på marknaden som ofta också kostar en del, men du behöver inte söka specifikt efter dessa. För utvändig rengöring funkar biltvål precis lika bra som en särskild MC-tvål. Bilvårdsprodukter är i regel lätta att få tag på på nätet. Kika till exempel på Mekanikas sida för att se några av de produkter som du kan använda oavsett om du har bil eller MC. Med det i bakhuvudet har du ett allt större utbud att utgå från när du väljer vilken produkt du ska köpa.

Håll koll på det mekaniska

Motor/växellåda oljenivå

Det är viktigt att säkerställa att oljenivån inte sjunker under ett minimum märkning. En motor i gott skick kommer att använda mycket lite olja mellan oljebyten. Innan kontroll av oljenivå, ställ cykeln upprätt på plan mark så att oljenivån stabiliseras.

Motor/växellådsolja

Din cykel har ett inspektionsfönster, kontrollera att oljenivån ligger mellan MAX och MIN i markeringarna, om nivån är för låg, fyll på med den angivna typen olja. Använd alltid motorolja för motorcyklar.

Styrning och fjädring

Kontrollera att styrningen rör sig smidigt när styret vrids från sida till sida. Kontrollera också att främre och bakre fjädring fungerar smidigt när du sitter på cykeln.

Kylvätska

Kylvätskenivån bör inte falla om inte systemet har utvecklat en läcka, kontrollera att kylvätskenivån ligger mellan de två nivåmarkeringarna på behållaren. Fyll på vid behov med en 50/50 blandning av destillerat vatten och frostskyddsmedel.

Däck

Rätt däcktryck är viktigt på en cykel. Kontrollera alltid däcktrycket när däcken är kalla. Ge en snabb översyn för att kolla eventuella skador eller slitage.

Belysning och signalhorn

Kontrollera att alla lampor, bromsljus och blinkers fungerar. Kontrollera att signalhornet fungerar – du vet aldrig när du kan behöva det!

Bromsar

Kontrollera bromsarna individuellt och kontrollera vätskenivån av hydrauliska bromsar.

Drivkedja

De flesta cyklar har kedjedrift till bakhjulet. Det är viktigt att kedjan är väl smord och inte slackar för mycket, se till att justera spänningen om så är fallet och är den torr spraya på en skvätt glidmedel.

Ja, det är naturligtvis mycket du behöver tänka på vad gäller din motorcykel. Vill du diskutera med andra frälsta, varför inte titta in på listan för MC-forum som Sveriges Motorcyklister har?