Växla till cykel när vintern står för dörren

Redan nu har en hel del hoj-entusiaster i landet stuvat undan sina älsklingar i mörka garage i väntan på att ännu en motorcykelsäsong ska inledas, medans andra kör på för fulla muggar och gör ett sista tappert ryck innan hösten (och framförallt vintern) gör sig alldeles för mycket påmind. För de som ogärna sätter sig i en bil, åtminstone under kortare sträckor, men som heller inte ser sig ha något annat val än att göra detta, vill vi denna gång tipsa om den helt vanliga cykeln. Alltför få känner tyvärr till vilket fantastiskt fordon cykeln faktiskt är under vinterhalvåret så länge man ser till att utrusta den rätt och hur roligt det kan vara att ta sig fram över snöklädda gator och torg i bitande minusgrader.

För dom som inte arbetar en alltför lång sträcka från hemmet så är cykeln bland det bättre fortskaffningsmedel att använda sig av för att ta sig från punkt A till punkt B – och så även vintertid! Fler hojåkare som älskar friheten på en motorcykel och att känna vinden svepa förbi borde därför ta tillfället i akt och upptäcka tjusningen av vintercykling! Vi är också fullt medvetna om att det rör sig om två helt skilda ting (bäst att förklara innan ni läsare börjar gorma alltför mycket!) men mycket av samma tjusning som man kan känna på en motorcykel, går faktiskt även att återuppleva på en vanlig.

Rätt utrustad

Som vanligt så är rätt utrustning av högsta vikt, både för dig själv och cykeln. Det gäller att ha kläder som gör att du inte störs av kylan, utan snarare upplever den som ett friskt och härligt tillskott på turen till jobbet, eller vilken annan destination du nu är på väg till. Cykeln behöver egentligen inga större modifikationer, men den ska såklart vara rejäl, och det är istället däcken som behöver ses över. Precis som är fallet med sommardäck på en bil så fryser även gummit på vanliga cykeldäck, vilket gör att dessa måste bytas ut till ett par riktiga dubbdäck för cykel. Däck som dessa håller sig betydligt mjukare och ger därför bättre fäste mot snön, samtidigt som de är utrustade med dubbar för att även klara av glattare partier där is kan förekomma.