Ta MC-kortet

Alla motorcykelentusiaster måste ju börja någonstans. Ofta är detta med en moped, men till slut är det ju MC-kortet som verkligen lockar.

Körkortsbehörigheter

Det första man bör veta är att det finns tre olika behörigheter: A1, A2 och A.

  • motorcykelkort_338081369A1 kan man börja övningsköra för när man är 15 år och 9 månader och man kan ta körkortet när man fyllt 16. Behörighet A1 ger en tillstånd att köra en tvåhjulig motorcykel med en motoreffekt på högst 11 kW.
  • A2 kan man börjar övningsköra för när man är 17 år och 6 månader och man får ta det om man är 18. Har man redan A1 behöver man endast göra ett körprov för att få A2. Detta ger en tillstånd att köra en tvåhjulig motorcykel med en motoreffekt på högst 35 kW.
  • A kan man börja övningsköra för när man fyllt 23 och ta när man blivit 24. Har man dock haft A2-körkort i minst två år får ta A-körkortet redan vid 20 års ålder. A-körkortet ger en tillstånd att köra alla motorcyklar.

Övningsköra

Övningsköra kräver dock lite mer än man uppfyllt ålderskravet. Man kommer även behöva det följande:

  • Ett  giltigt körkortstillstånd, som man kan beställa från Transportstyrelsen efter inskickat synintyg från en optiker och efter man har betalt avgiften.
  • Har en godkänd handledare som man övningskör med. Handledaren ska i sin tur alltid ha med sig sitt handledarbevis under denna tid.
  • Registreringsbeviset för det fordon man övningskör med.
  • En väst där det tydligt står Övningskör på ryggen.

Teori och uppkörning

Precis som när man tar körkort för bil gör man både ett teoriprov och en uppkörning när man skaffar MC-kort. Efter man blivit godkänd på teoriprovet har man ett år på sig att slutföra uppkörningen. Efter ett år går giltighetstiden ut på teoriprovet och man måste skriva nytt innan man kan göra uppkörningen. Provet består av 70 frågor och man behöver 52 rätt för att bli godkänd. 5 frågor på provet är dock testfrågor som inte tas med i beräkningen.

Uppkörningen finner många vara den mest utmanande delen och det gäller att komma dit väl förberedd. Detta är den slutgiltiga delen av processen att ta körkortet och kommer att testa alla kunskaper man samlat på sig under hela resan.